Hud Ren og naturlig hudpleie

Mindre og renere – mitt skjønnhetsvalg

Etter våren som har vært er jeg sikkert ikke alene om oppleve et øyeblikk av “Corona got me like…”

Foto: Marianne Sørhus

For meg ble det å rydde i alt som var av kosmetikk. Jeg måtte ta et valg jeg hadde utsatt, og hadde gruet meg til lenge. Jeg liker ikke å kaste produkter, og å samle på godbiter jeg ikke trenger er like dumt. Jeg ønsket å redusere antallet produkter til å kun inneholde de mest nødvendige “jeg ikke kan leve uten”, for å bruke en beautyklisjé.

Jeg ser ofte mot helseentusiaster i USA, og de er hardcore. All eco, all non-toxic. Det ville også jeg vært om jeg hadde bodd der. Men så minner jeg meg selv på at de har over tusen fy-ingredienser i produktene sine enn hva som er lovlig i Norge. I Norge er det strengere regler – heldigvis. De amerikanske helseinfluencerne mener at å handle på eBay er det beste, men det mange ikke vet er at der ligger det mange falske produkter med alt mulig rart inni, pent forseglet som kvalitetsmerker vi alle kjenner til. Så jeg syns ikke det er stedet å handle.

Naturlig forvirring

Å velge rent er litt mer kompleks enn å bare se etter sertifiseringer. Det har vært mye grønnvasking de siste årene, og bare fordi at noe er «naturlig», eller «økologisk» betyr det ikke at det er det beste. «Naturlig» kan være syntetiske fremstilte ingredienser som etterlikner det opprinnelige fra naturen, og noen ganger er syntetisk mer allergivennlig enn ekte vare.

Merker som bruker ekte naturlige ingredienser i vitenskap der molekylene blir brutt ned får ikke enkelt økologiske sertifiseringer. Dette fordi den opprinnelige ingrediensen er «tuklet» for mye med. Men for å kunne skape et produkt som virker mer effektivt enn kokosolje på huden som ikke trekker ned, fordi molekylene er for store, må det ofte avansert teknologi til. Og da ryker sertifiseringene. Så se etter merker som lover å bruke ekte naturlige ingredienser, og ikke naturlige ingredienser som er syntetisk fremkalt. Men disse gir i flere tilfeller mindre risiko for allergi. Altså, det er en jungel der uten, og veldig mye forvirrende informasjon. Hva er viktigst, din hud, kloden, heller begge deler?

Alle ønsker vi mindre plast i miljøet, men har du gått igjennom alle produktene du elsker på baderommet ditt for å se om de inneholder mikroplast? Sikkert ikke. Hva er egentlig navnene på plast i kosmetikk?

Grønn hudpleie og tradisjonelle merker

Jeg er ingen grønn aktivist. For meg kan økologiske hudpleie også innebære de merkene uten kjøpte sertifiseringer. Det siste jeg ønsker er å være ingredienspolitiet som tar bort gleden fra andre som er fornøyd med de kremene de bruker! Men jeg forsøker å velge litt mer holistisk, i form av produkter som også er vennlige for innsiden – så da velger jeg den veien jeg mener er best for meg og min familie. Det kan være en fulltidsjobb å sette seg inn i alle de riktige valgene. Dessuten har vi alle forskjellige preferanser, budsjett og jålefaktor.

Hver «skjønnhetstorsdag» snakker Hedda Brodtkorb og jeg om skjønnhet i podkasten Heybabe!. Og på tirsdager mer emosjonelle og mental pleie med i «Velværetirsdag». Flere av saken jeg kommer til å publisere her fremover kommer også til å ligge på vår Carpe Diem fusion, Corona got us like…Lytt Du er hjertelig velkommen til å høre mer på vår hjemmesiden Heybabe.no

Leave a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.