Hud Intervjuer

Feriens ettertanke


I sommerferien tok jeg mitt første bad i sjøen og det var ingen biter av plast i sikte. Mikroplasten som flyter rundt omkring er ikke like lett å få øye på. Og mange av oss skyller små partikler plast ut i baderomsvasken uten å kanskje være klar over det..

NOT FANTASTIC: Primaryplast er plast fra kosmetikk, secondary er alle fragmentene av plast som vi ser her.

Bakgrunnen for min plastfobi

I fjor skrev Forskning.no en urovekkende artikkel om at 90 % av all plasten i havet dumpes i elver. Den synlige plasten er ikke den som skremmer meg mest. Men mirkoplasten som det har blitt mer fokus på de siste årene. Plasten vi finner i mat, kosmetikk, medisiner og mer som du har i for eksempel hårgelen, tannkrem, kremer og sminke.

Den siste uken før min første barnefødsel så jeg flere dokumentarer om vår kjemiske hverdag. Barnerommene er der konsentrasjonene av kjemikaler var størst. Da min datter ble født deltok jeg på et forskningsprosjekt for å forebygge allergier. Ett spørsmål som gikk igjen på alle skjemaene var antallet timer hun hadde plast i munnen. Kjemikalene fra plastleker eller tilsatt kosedyr gjøre dyrene myke og gode å kose med. Jeg fikk helt hetta for hvilken betydning cocktail effekten kan ha og begynte min grønne oppvask.

Den nye luksusen

Jeg er på ingen måte perfekt, og har sikkert tipset om mange produkter med plast. En del av meg har vel bare unngått gå inn i det, fordi jeg vet det vil bringe noen sannheter jeg gjerne skulle vært foruten. Mange fantastisk «gode» kosmetikk produkter og spesielt sminke er rike den «silkemyke» følelsen som skylles høyt innhold av mikroplast. Jeg orker nesten ikke å tenke på hvor mye jeg har skylt ned fra mitt baderom alene. Men det kan se ut som om det finnes et lite håp for å snu denne adferden mange ikke tenker over. EU’s kjemikaliebyrå foreslår er forbud mot bruk av mikroplast i produkter. Forhåpentligvis betyr dette nye formler på manges favorittprodukter.

MINDRE FLASHY ER BARE FINT: Jeg tror vi nærmer oss en ny standard for luksus med mindre emballasje og kortere holdbarhet.

Skjønnhetsbransje i endring

L’Oreal Luxury hadde noen av de fineste emballasjene, men for omtrent 7 år siden tok de grep lanserte programmet «Water Lover». Et program som jobber med å redusere emballasje og mikroplast i sine produkter. Den nye solkremen fra Biotherm er pakket i resirkulerbar plast og uten den ekstra innpakningen vi er så vant til. Sammen med mange andre som ønsker å forbedre seg og bidra til en endring støtter de Tara Foundation som er en stiftelse som forsker på miroplastutslippene over hele verden. Båten Tara seiler verden rundt og tar vannprøver for så å analysere vannet for å se hvilken sammenheng det er mellom utslippene og hva den blir til av ”mat” som fiskene spiser.

ALVORSPRATEN: Da jeg snakket med prosjektleder Romy Hentinger var det nesten bare triste fakta å få servert. Det positive er at vi kan reversere trenden ved å endre vår adferd.
TIDLIG KRØKES: Min lille sailor lyttet ivrig uten å forstå hvilken utfordring som venter.

Fordi det er så utrolig mange måter vi skyller ut plast i vannet, har jeg valgt å fokusere på hva du kan gjøre på badet.

  1. Lytt til fader jord David Attenborough og forbruk mindre.
  2. Åpenbare plastkilder er glitter i sminke og neglelakk. Finn alternativer, eller kast bomullspads du fjerner sminken med i søppla og ikke i do.
  3. Sjekk om favorittene inneholder plast. Denne erkjennelsen er tøff. Å lære seg navnene på ingrediensene er krevende men start med polyethylene og dimethicone. Vil du virkelig dykke dypere er det mange kilder på nettet, men jeg tror denne er troverdig. Her kan du også søke på Norge og se hvilke produkter vi har som fortatt har plast i seg – i følge nettsiden.
  4. Ta en pause fra sosiale medier og gi beskjed til produsentene av dine favoritter at du ikke ønsker plast i dine favoritter.
  5. Velg merker som også har emballasje som kan resirkuleres. Glass emballasje er enda bedre og kanskje en standard flere vil velge på sikt.
  6. Q-tips kommer til å bli forbudt, men disse vet vel alle at man ikke må kaste i do.
  7. Har du makeupkluter som er laget av akryl og polyester vil disse gi fra seg mikroplast når du skyller de i varmt vann. Så skift til bomull eller bambusklut.
Gjør noe med dine vaner og du vil gi noe godt tilbake til det fineste vi har. Moder Jord.

Leave a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Comments (2)

  1. Så fin og viktig artikkel, kjære deg! Og ja – verden er endelig i ferd med å «våkne» på mange plan ?? Heldigvis inneholder såvidt jeg vet ingen økologiske produkter mikroplast, og de er heller ikke dyretestet: Det gjør «jakten» på nye favoritter enklere!

    1. Tusen takk for rosen Anja! Dyrevern er like viktig, og det ser ut som om en «oppvask» er i ferd med å spre seg blant merkene. DET er veldig bra!