Hår

Derfor bruker jeg sjampo uten sulfater

Jeg vet ikke om du har lagt merke til det,men de siste årene har det dukket opp mange sjampoer merket fri for sulfater – Sodium Lauryl Sulfate (SLS) eller (SLES) Sodium Laureth Sulfate.

Før jeg fortsetter, la meg bare si at det siste jeg ønsker er egentlig å opptre som et formanende ingredienspoliti, men i dagens skjønnhetsbildet med fokus på miljø, og kjemikalier blir litt ingrediensprat nødvendig. Håper ikke du sovner!

Som krølltopp ble jeg tildelt naturlig tørt hår fra naturens side. Krøllestrukturen trenger fuktighet, og uten nok fuktighet får jeg hår med dreads og følelsen av å bære et knasende fuglereir på hodet…ikke alltid like gøy.

Å unngå enkelte typer sulfater er noen jeg bevisst forsøker gjøre, og jeg mener selv det har gjort både huden min, og håret sunnere.

Hvorfor brukes egentlig sulfatene i kosmetikk?

For noen år siden var parabener fy-ingrediensen. Nå står sulfatene SLES og SLS for tur. Sulfater gir det deilig skummet mange av oss forbinder med renhet. Ulempen med noen sulfater, er at de renser litt for effektivt og fjerne fuktigheten fra hår og hud. Når de naturlige oljene som huden trenger vaskes bort, kompenserer den med å sette talgkjertlene i høygir. Dette igjen fører til at hudens overflate blir fetere, eller i verste fall tørr og sensitiv.  Men sulfater fra kokosnøtt, som nå brukes av mange økomerker, eller nye sjampoer, gir like mye skum som de andre, men påståes og være mindre uttørrende. Coco sulfaten er den jeg ser etter når jeg velger sjampoo.

hår
Tre fine frøkner med kokos sulfater. R+Co, 259 kroner Bumble&Bumble 330 kroner, Rudloph Care 270 kroner

 

Da jeg for noe år siden traff kreativ leder hos Björn Axén, Johan Hellstrøm, og spurte hva den største feilen vi som forbrukere gjør, himlet han med øyene, og svarte at kunder utrolig nok dropper bruke balsam, og vasker håret for ofte, så de pådrar seg tørr hodebunn. Tidligere i år lanserte de en serien Certified Organic Sensitiv Scalp, uten SLS/ SLES, beregnet på sensitiv hodebunn, og flere følge etter.

Så what to do?

 1. Om favorittsjampoen inneholder SLS, eller SLES og du ikke klarer avslutte forholdet, sverg i det minste for hår og hodebunns skyld til å bruke balsam som erstatter litt av fukttapet.
 2. Vurder sjampo med sulfaten fra kokosnøtt, Sodium Coco Sulfate/ Sodium C 14. Skummer masse, tørker mindre ut.
 3. Det ingenting i veien for å velge den mildeste hårpleieserien før problemet oppstår. Be frisøren din om råd.
 4. Unngå vaske håret hver dag.Ty til en fin ballerinaknute, eller noe annet kreativt så hodebunnen hvile.
 5. Innfør en mild rensekrem som kan erstatte sjampoen en gang i blandt.

Nøkkelen til fin hun for min del er å bruke ansiktsmasker? Disse maskene har jeg testet og elsker. Mirakelet med ansiktsmasker

Leave a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Comments (4)

 1. Bruker du dusjsåpe uten sls? isåfall hvilke vil du anbefale, ser de kan være vansklig å finne

  1. Hei Maria,
   Tusen takk for at du spør.

   Uff, når man først blir oppmerksom på noen ingredienser er det vanskelig å ikke begynne henge seg opp i ingredienslisten..
   Jeg bruker mest av dusjsåpene fra Caroline Heyerdahl, en stor dunk av en dusjsåpe som har naturlig skummemiddel fra kokosnøtt som sjampoen jeg trakk frem i artikkelen. Fra hva jeg har lest er den naturlige SLSén mindre uttørrende,enn den syntetiske. Men når det er sagt tester jeg jo alle mulige rene og mindre «rene» produkter i forbindelse med jobb, og mange bruker fortsatt syntetiske SLS som skummemiddel, men jeg for privat langvarig bruk prøver å velge det bort, og ser etter produkter som bruker SLS fra kokosnøtt. Weleda har også gode dusjkremer som er milde, men jeg elsker såpene til C Heyerdahl, og den varer lenge en liter for 300,- syns jeg er en god deal.

   Her er det Caroline sier om kokosnøtt SLS’en.

   SLES eller Sodium Alkyl Ethoxy Sulphate Uttrekk fra kokosnøtt. SLES kan fremstilles kjemisk eller av kokosnøtt. Vi valgte kokosnøtten og bruker dette for å få håndsåpene til å skumme godt, fordi forbrukerne liker det (selvom det ikke er dette som gjør deg ren). Vi bruker under 5% i våre produkter.

   https://www.csoaps.com/dusjgele.html
   Tips meg gjerne om du kommer over noe gode andre alternativer.
   Hilsen Silvany

 2. Jeg begynte akkurat å bruke shampo og balsam uten sulfat og silikon. Har begynt å bruke Devacurl sine produkter Har merket veldig stor forskjell. Har ganske tørt og krøllete hår, men det ble mye mer glansfullt og mer definerte krøller med de produktene.

  1. Hei Ann Carin,

   Ja, det er like greit å forsøke unngå disse ingrediensene, spesielt silikon er det mye av i produkter som skal «temme» krøller. Jeg har ikke testet Devacurl, men skal jammen kjøpe noen om du mener de fungerer bra. Nå som høsten kommer blir håret mitt fort tørt. Tusen takk for tipset! Jeg fikk noen spørsmål om krøller på min Facebook page, så jeg skriver om mitt ultimate stylingprodukt – so far, i skrivende stund. Det er tid for krøller tydeligvis!
   Ha en nydelig høstdag!