Sunnhet og velvære

Treningsekspertens beste søvntips

 

 

 

–  Søvn er viktigere enn trening. Søvnmangel er alvorlig og kan i verste fall utløse en rekke sykdommer meldte nylig Financial Times.

Dette forteller smykkedesigneren bak Inmotionessentials og treningsekspert Monica Øien fra solfylte California, der hun for tiden nyter et sabbatsår med familien med samhold, trening og helseinspirasjon på timeplanen.

Monica Oien med yngstesønnen, og armbånd fra Inmotionessentials blandt krystaller.

 

Så lenge jeg har kjent Monica har hun alltid vært en råskinn av et arbeidsjern. Hun er gründer og medeier i treningstudioet The Room, og som nevnt over smykkedesigner. Tidligere i karrieren var hun programleder på TV, laget dokumentarfilmer, og forfatter av flere bøker, den imponerende listen fortsetter.

Jeg kaller henne bare Magiske Monica. Hun har alltid mange baller i luften, men klarer i motsetning til de fleste, å ta de i mot når de lander. Det høye tempoet har ikke bare vært positivt for en som i tillegg alltid stiller opp med hjertet i hånden for alle for alle rundt seg, hun er rett og slett magisk på mange måter.

– Søvnmangel ble grunnen til min begynnende osteoporose. Noen ganger er jeg så sliten at jeg må komme meg hjem og ta en ’ekspress nap’ innimellom avtaler og møter. Jeg sover lett og hører alle mulige lyder, men får nesten klaustrofobi over å tenke på ørepropper, og jeg er over gjennomsnittet engstelig for sovemedisin.

Forteller Monica, som med sin hektiske livstil har måtte knekke koden på hvordan å  slappe av, forbli sovende gjennom natten, for så å våkne frisk og våken.

Alle bilder er lånt fra Monica Øiens Instagram profil Monicaoien

 

Monicas ti tiltak for å sove smartere

  1. Bruk sengen til å sove i. Og sex da.
  2. Amerikanerne sverger til ”milk and cookies”, melk inneholder aminosyren L-trypofan som er søvngivende. Men unngå sukker. Du kan faktisk knaske på litt kalkun fordi det inneholder L-Tryptofan som fremmer søvn
  3. Reduser støy i rommet, gjør det mørkt og behagelig. For meg er et sted mellom 10-16 grader perfekt, men klart det avhenger av årstiden.
  4. Ikke drikk for mye veske eller spis 3 timer før du legger deg for å unngå å måtte løpe på toalettet.
  5. Unngå smånapper i løpet av dagen om du kan.
  6. Ha dempet belysning, eller lyskontakt i gang og toalett om du må opp om natten.
  7. Unngå stimulerende sigaretter, eller kaffe 4-6 timer før leggetid.
  8. Alkohol hjelper ikke for den gode søvnen..
  9. Ikke tren før du skal legge deg
  10. Fjern allergifremmende møbler, tepper på gulv, pynt og kjæledyr fra soverommet.

Kos deg med Magiske Monica sin blogg, der hun deler høydepunkter fra livet i USA, testing av helsetrender og hennes møter med menneskene der borte.

Positve konsekvenser av god søvn

Hormonbalansen bedres, og humøret blir mer stabilt, og hukommelsen skjerpet. Kroppen blir mindre utsatt for betennelser når immunforsvaret styrket. Må du ty til kosttilskudd har Monia to natrulige produkter å anbefale.

– Melatonin kalles «mørkets hormon» fordi utskillelsen i hjernen starter når solen går ned og mørket fremtrer. Middelet styrer døgnrytmen og kan gi en litt lettere innsovning. I Norge er Meltonin i motsetning til USA reseptbelagt.

–  L-Trypofan hjelper med raskere innsovning og gi en mer sammenhengende søvn. Mangel på Tryptofan kan bidra til stress og humørsvingninger.  Tryptofan finnes også blant annet i hjort, kylling, kalkun, parmesanost, hummer, havregryn og nøtter.

 

 

Leave a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Comments (3)